Project Stedelijk Museum Amsterdam
Architecten Benthem Crouwel Architecten
Fotografie Roos Aldershoff, G.J. van Rooij (beelden Collectie).
De functie van een museum is veelzijdig. Het is een ruimte waar stoelen veel en zeer intensief worden gebruikt, 16 uur per dag, uit alle lagen van de bevolking. Het is een ruimte waar af en toe rode wijn en koffie wordt gemorst, waar stoelen voortdurend in beweging zijn en herschikt worden. Na de heropening van het Stedelijk Museum in Amsterdam in 2012 heeft Lensvelt meubilair geleverd voor de entreehal, de Founders Room en diverse publieksruimtes. De geleverde meubelen zijn ontworpen door Joep van Lieshout, Richard Hutten, Mark van der Gronden en Paolo Rizzatto.
tekst 1
Mensen worden in de grote zaal in eerste instantie opgevangen met de WH Gispen 301 Easy Chair of WH Gispen 302 Easy Chair van Lensvelt, die voor iedereen toegankelijk is. Het concept van de centrale hal van het Stedelijk is meer dan alleen een ruimte waar museumbezoekers naar de verschillende tentoonstellingen worden geleid. Het is een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte voor Amsterdammers en bezoekers.
De Gispen Easy Chair, bijpassend bij de W.H. Gispen Salontafel is een open uitnodiging waarin bezoekers van het Stedelijk Museum Amsterdam nu kunnen zitten, relaxen en borrelen. Daarnaast heeft Lensvelt ook meubels geleverd uit de No Sign of Design collectie van Richard Hutten. Staat sinds voorjaar 2018 in vernieuwde Bibliotheek.
tekst 2
In het verleden moest het Stedelijk Museum elke drie jaar nieuwe stoelen kopen, terwijl de gebruikte stoelen werden weggegooid. Met Lensvelts concept van de Circular Pool blijven de stoelen nu eigendom van Lensvelt en huurt het Stedelijk de meubelstukken. Op dit moment staan de stoelen er al zes jaar en zijn nog steeds in perfecte staat. Het museum laat Lensvelt weten zodra een stoel aan reparatie toe is en dan worden de materialen vervangen, gerecycled of opgeknapt, wat een veel duurzamer concept is in ons streven naar een circulair businessmodel.