Richard Hutten

Richard Hutten
Richard Hutten (1967) staat bekend om zijn conceptueel innovatieve en vooral duurzame ontwerpen. Hij studeerde af aan de Design Academy Eindhoven en begon zijn eigen studio in Rotterdam. Richard ontwikkelde zijn eigen subtiele en sobere ontwerpstijl. In 1992 brak hij internationaal door met zijn zeer functionele, no-nonsense "No Sign of Design Chair" die de eerste was van de iconische serie. Momenteel is Richard Hutten een van de internationaal bekende leidende figuren in de industrie. Zijn werk is te vinden in meer dan 40 musea in de wereld, waaronder MoMA New York, Victoria & Albert Museum Londen, Stedelijk Museum Amsterdam en Vitra Designmuseum, Weil am Rhein.

This Chairs toegepast op het hoofdkantoor van Binst Architecten in Antwerpen.


Loop Chair in een geperforeerde versie is ook verkrijgbaar met of zonder armleuningen.
DEZE stoelfamilie
De stoel genaamd: "This Chair" ontwikkeld voor Lensvelt was het eerste product van Lensvelts samenwerking met Richard Hutten. Het was zo'n succes dat er vele variaties op zijn gemaakt. Het is een van de meest betaalbare en ook meest comfortabele stoelen in het oeuvre van Richard Hutten. Zijn ontwerpen voor Lensvelt zijn onder andere: This Chair, Bucket Chair en No Sign of Design series.
"Richard Hutten is een soort wiskundige. Een ontwerper die kan omgaan met zeer complexe eisen. Die eindeloos op zoek is naar de juiste oplossing en This Bucket Chair is daar een voorbeeld van." - Hans Lensvelt
Hans Lensvelt noemde de status die Richard Hutten in Azië heeft opgebouwd "ongelooflijk". Als Hutten in Tokio aankomt, laat hij mensen vaak star struck achter. Hutten - "Ik heb meegemaakt dat iemand flauwviel omdat ze met me praatte, ja. Halverwege de jaren negentig was ik de eerste buitenlandse ontwerper met een presentatie op de Tokyo Design Week. Dat gaf me een grote voorsprong.

Originele schets van de Loop Chair door Stefan Scholten

Kuipstoelen _Aidsfonds Amsterdam

Kuipstoelen _Lensvelt Loft
Lensvelt vroeg Richard Hutten om de meest duurzame en comfortabele kuipstoel te ontwerpen. De verwachting was dat Richard een aluminium mechanisme zou ontwerpen dat zich automatisch aanpast aan iemands lichaamsgewicht - een complex product. Toch kwam Richard met een veel intelligentere oplossing: een assemblage door alleen gebruik te maken van een kuip en een frame dat met vier schroeven is verbonden. De stoel is gemaakt van hetzelfde plastic als waarvan autobumpers worden gemaakt. Hierdoor blijft de Bucket Chair oneindig flexibel. Richard heeft de bevestigingspunten op het frame zo geplaatst dat de kuip met je lichaam meebeweegt.
Daarnaast is de stoel ook gemakkelijk te demonteren. Mocht de kuip of het frame ooit breken, dan is het eenvoudig te vervangen, volgens het duurzaamheidsaspect waar Richard Hutten zo dol op is. Zo blijft het product eindeloos in de kringloop. En mocht de stoel of het frame ooit verouderd zijn, dan kan het eenvoudig gerecycled worden.

No Sign of Design _Stedelijk Museum Amsterdam
No Sign of Design
De serie 'No Sign of Design' van Richard Hutten, oorspronkelijk ontworpen als afstudeerwerk aan de Design Academy in Eindhoven, staat voor soberheid, no-nonsense en functionaliteit. De "Table Chair" uit 1992, inmiddels bekend als klassiek Dutch Design, was de eerste uit de serie "No Sign of Design" die de aandacht trok. Net als Gerrit Rietveld keert Hutten terug naar de essentie van de vorm en breekt hij met meer decoratieve tendensen. De nieuwe serie tafels en stoelen van Lensvelt sluit aan bij wat Hutten 25 jaar geleden creëerde.
In 2016 vroeg Richard Hutten of Lensvelt de productie van zijn No Sign of Design-meubelserie wilde overnemen. Hans Lensvelt was al fan van deze archetypische designstoel. Hij beschouwde het dan ook als een grote eer. En een welkome aanvulling op de collectie. Onder grote internationale belangstelling herlanceerde Lensvelt de No Sign of Design-serie in de Lensvelt-galerie aan de Herengracht in Amsterdam. De No Sign of Design-tafels en -stoelen worden gebruikt voor de bezoekers van het Stedelijk Museum Amsterdam.

No Sign of Design-collectie

Lancering No Sign of Design door Richard Hutten 2016

Lancering No Sign of Design door Richard Hutten 2016

Blink_ klik hier voor meer informatie over dit plasticvrije en lokaal geproduceerde zitsysteem, ontworpen voor luchthavens
Duurzaamheid
Richard Hutten is er trots op een groen ontwerper te zijn. Bovendien kiest hij er actief voor om in een energieneutraal huis te wonen, is hij vegetariër geworden, heeft hij zijn auto verkocht, kiest hij voor het openbaar vervoer en creëert hij continu duurzame producten. Hij minimaliseert zijn CO2-voetafdruk op elke mogelijke manier om bij te dragen aan een groenere toekomst. Omdat duurzaamheid deel uitmaakt van zijn kernfilosofie als het om design gaat, houdt hij ervan om creatief te zijn en traditionele met industriële productieprocessen te combineren. Een voorbeeld hiervan is het Schiphol Blink-zitsysteem.

Klik hier voor meer informatie over Schiphol Airport Pier 24
Knipperen
Lensvelt en Richard Hutten werkten samen aan de ontwikkeling van 27.000 nieuwe stoelen voor Schiphol. Het zitsysteem, genaamd Blink, ziet eruit als standaard luchthavenstoelen, met rijen ergonomisch gebogen stoelen bevestigd aan een horizontale draagbalk. Alles aan het zitsysteem is echter verre van standaard. Om Blink te produceren, werden de oude stoelen op Schiphol gerecycled; en de oude stoelen werden de nieuwe stoelen. Dit werd bereikt door de herbruikbaarheid van producten, het recyclen van grondstoffen en het gebruik van duurzame materialen zoals kokosvezels, wol of gerecyclede kleding. Daarnaast wordt recyclebaar aluminium gebruikt, is de bekleding zo ontworpen dat deze opnieuw kan worden gestoffeerd wanneer deze beschadigd is en maken we gebruik van biobased tafelbladen. De samenstelling van dit materiaal is een hars op natuurlijke basis die is versterkt met natuurlijke vezels. Hierdoor kan het na een lange levenscyclus volledig worden hergebruikt. De CO2-voetafdruk van Blink is 95% lager in vergelijking met vergelijkbare producten van de concurrentie. De belangrijkste focus bij het ontwerp lag op het creëren van een product dat zo lang mogelijk meegaat. Mocht de levenscyclus echter eindigen, dan hebben we ervoor gezorgd dat het product eenvoudig te demonteren en te recyclen is. Volgens een circulaire ontwerpfilosofie zijn alle materialen waaruit de stoelen bestaan gerecycled, recyclebaar of biologisch afbreekbaar.

Loop Chair met geperforeerde rugleuning en zitting.

Loop Chair met geperforeerde delen en armleuningen in olijfgroen.

Bold Collection: zacht en organisch
De Bold-serie is een compact bankensysteem. De vier hoofdelementen sluiten visueel op elkaar aan. De vormen zijn zacht en vriendelijk en bieden optimaal comfort. Er is een bank met twee armleuningen, een bank met één armleuning verkrijgbaar in een linker- of rechteruitvoering, en een fauteuil en voetenbank. De asymmetrische vorm garandeert een spannend uitzicht vanuit alle hoeken. Met zijn gevarieerde, compacte elementen is de Bold-serie ideaal voor privégebruik, openbare ruimtes en de projectmarkt.

Opvallende schets van een bank door Stefan Scholten.

Bold fauteuil

Gewaagde zachte en vriendelijke vormen die optimaal comfort bieden.

Gewaagd bankstel zoals getoond bij de presentatie van Eigen Huis & Interieur op de VT Wonen & design beurs.

Stoere 2-zitsbank.

Bold fauteuil met asymmetrische voetenbank.

Stoere 3-zitsbank
Beschrijf de belangrijkste kenmerken van uw merk of producten in een paar regels tekst, aangevuld met afbeeldingen of pictogrammen.

Zijaanzicht

Achteraanzicht
